.jpg)
Yang baca ni mesti automatik terasa nak makan keropok lekor kan.. haa, mengaku cepat!!! Hehehe..
Tapi tahukah korang macam mana keropok lekor tu diproses..?? Ok, kat sini saya terangkan cara pembuatan keropok ni.. The Making Of Keropok Lekor kata orang kampung saya.. :)
Langkah 1 :
- Bahan-bahannya, ikan selayang atau ikan sardin, tepung sagu, sedikit garam dan msg (tapi tak bagus untuk kesihatan).
- Asingkan isi ikan dari tulang, gaulkan dengan tepung sagu dan garam, uli hingga sebati..
- Nak pastikan semua dah hancur, better tumbuk guna lesung (kalau adunan sikit) atau guna blender untuk pastikan isi ikan tu betul-betul hancur.. kalau nampak ade lagi rupe isi ikan tu, macam tak cantik so blender hancur macam gambar kat bawah ni.
- Kalau boleh, adunan jangan terlalu keras, atau terlalu lembik.. sedang-sedang je..
.jpg)
Langkah 2:
- Dah dapat adunan yang cantik, masa untuk menggentel lak..
- Tabur sedikit tepung kat atas papan yang akan diguna untuk menggentel tu, ambik sedikit adunan dan gentel la ikut saiz yang disukai.. biasanya dah namanya keropok lekor, mestila saiz dia panjang-panjang, ye tak??

Langkah 3 :
- Masa untuk merebus keropok..
- Pastikan air mendidih secukupnya sebelum memasukkan keropok
- Tambahkan sedikit minyak bagi mengelakkan keropok lekat antara satu sama lain

Langkah 4 :
- Ni la rupa keropok yang sedang direbus..
- Keropok yang dah masak kan terapung di permukaan air..
Camnilah rupe keropok yang masak.. Tengok pun dah terliur.. kalau tgk live lagila..
Senang je kan..?? So, pilihan boleh sama ada nak makan terus atau nak goreng.. bergantung atas citarasa dan selera masing-masing..


No comments:
Post a Comment